lördag 3 mars 2012

Bind aldrig hunden utanför affären

Det är nog bland det värsta som kan hända en hundägare; att ens bästa vän springer bort. Att leta i flera dagar, att slitas mellan hopp, förtvivlan, frustration och vanmakt... I skrivande stund så är en hund från Hundhjälpen på rymmen och vi hjälper naturligtvis till allt vi kan för att stötta ägaren.

Det är också nu som jag får upp ögonen för hur många hundar som ägare efterlyser. Det är förvånansvärt många hundar som springer bort eller försvinner. Tack och lov så kommer också många hundar tillbaka till sina ägare. Det går såklart aldrig att helt och hållet förutse att en hund sliter sig eller springer bort, men en sak kan vi göra och det är att aldrig binda en hund utanför en affär.

Ikväll läste jag om en hundägare som höll på att få sin hund stulen. Hon hade bundit sin hund utanför affären och hann precis ut för att hejda en man som hade tagit hunden och som skulle sätta den i sin bil. Det var en stor hund, vilket är anmärkningsvärt. Man kan ju tycka att en hundtjuv skulle akta sig för att gå fram till en stor hund.

Hur lång tid kan det ta att stjäla en hund? Ja, det behöver inte ta mer än några sekunder. Så tänk en gång till, ni som lämnar hunden vid affären. Är hunden borta när ni kommer ut så får ni uppleva ett trauma som ni inte ens önskar er värsta ovän. Vilket öde som kan vänta hunden ska vi bara inte tala om.

Jag tror inte att någon skulle lämna en dyrbar stereoanläggning obevakad på gatan, men sin hund som man skattar högre än alla materiella saker i världen... den kan man lämna obevakad. Ser ni hur irrationellt vi människor handlar? Men nu är det i alla fall slut med hundar vid affären, eller hur? Lova mig det.

5 kommentarer:

  1. Här i Göteborg har det förekommit fall av hundar som stulits utanför affärer för att sedan hittats uppskurna och bortslängda... :(

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men vad fruktansvärt!!!!!!!!!!!!!! Får ont i magen att tänka på!!!!

      Radera
  2. Min far har jobbat som polis (pensionär nu). Han tvärförbjöd att vi lämnade våra hundar utanför en affär för att gå och handla. Han sa alltid att otroligt många hundar försvinner på det viset! Han sa alltid att har vi skaffat hund så kan inte lättjan ta över att man rastar hunden medans man går för att handla. Dom sakerna hörde inte ihop sa han. Hunden går man ut med för att ge den motion och umgås, inte för att utföra mina egna ärenden. Idag jobbar jag i ett centrum där det försvunnit flera hundar utanför affärer, men ändå sätter folk fast sina små utanför. Galet!

    SvaraRadera
  3. Lämnar ALDRIG min hund utanför nånstans o går därifrån! Jag har aldrig råkat ut för nått men jag vet att hela mitt liv kan försvinna på bara några sekunder. Jag bodde på västkusten för nått år sen o där varnades hundägare mot att lämna hundar öppet utan tillsyn, dom blev stulna o använt till hundslagsmål i andra länder. Det är för lätt att va hundägare idag, har du en hund: TA ANSVAR!

    SvaraRadera
  4. Håller helt med! Det skulle aldrig falla mig in att lämna mina pälsänglar obevakade utomhus, aldrig! Skulle aldrig förlåta mig själv om något hände dem som jag kunde förhindrat..

    SvaraRadera